Of het nu is om de werktevredenheid te verhogen, werknemers extra te motiveren of om de kosten rond absenteïsme te drukken. Er zijn meer dan genoeg redenen om als organisatie te investeren in het mentaal welzijn van je werknemers. Maar waar moet je nu precies beginnen en welke stappen onderneem je best?

  1. Organisatiewijde culturele verandering
    De eerste stap is het creëren van een gezonde werkomgeving voor je werknemers. Een werkomgeving waar een open cultuur heerst en gezondheidsproblemen bespreekbaar zijn zorgt voor een gerust gemoed binnen jouw organisatie. Zo durven werknemers de juiste ondersteuning te vragen wanneer zij met een probleem kampen. Een open bedrijfscultuur kan je bereiken door het organiseren van workshops, het aanbieden van programma’s rond mentaal welzijn en het open communiceren rond deze onderwerpen.
  2. Proactieve individuele ondersteuning op maat
    Niet iedereen loopt rond met dezelfde problemen, laat staan op hetzelfde moment. Daarom is het belangrijk om je werknemers de juiste ondersteuning te bieden op het moment dat ze hier behoefte aan hebben. Dit kan door het aanbieden van individuele coaching op maat, het organiseren van groepsgesprekken en het aanbieden van zelfhulp trajecten rond veelvoorkomende thema’s. Op deze manier kunnen werknemers op een proactieve manier hun mentale veerkracht versterken, waardoor ze zowel op als naast de werkvloer sterker in hun schoenen staan.
  3. Reactieve individuele ondersteuning
    Moest een werknemer toch uitvallen wegens ziekte, is het belangrijk om hen ook in dit proces te blijven ondersteunen. Dit gaat van het zorgen voor de juiste vervangingen tijdens de afwezigheid van de werknemer, tot het opstellen van een gepast re-integratieplan.

In samenwerking met een mentale welzijnspartner kan je als organisatie op een proactieve manier aan de slag gaan om het mentaal welzijn van je werknemers te versterken, op basis van de specifieke behoeften en noden van jouw organisatie. Belangrijk om te onthouden is dat mentaal welzijn een continu proces is, waar een open communicatie en regelmatige evaluatie van groot belang zijn.

Niet gevonden wat je zocht?