“Mentale ondersteuning is alleen maar voor zotte mensen.” Jammer genoeg zijn dit soort uitspraken nog steeds aanwezig in onze maatschappij. Mensen kijken soms raar op als je naar een psycholoog zou gaan, terwijl het de normaalste zaak van de wereld is om met buikpijn naar de huisarts te stappen. Het stigma rond mentale ondersteuning is nog steeds aanwezig.

Mentale ondersteuning komt vaak te laat. Velen wachten dan ook te lang vooraleer ze naar mentale ondersteuning zoeken wanneer ze zich niet goed in hun vel voelen.  Vaak komt dit door het idee dat je je nog niet slecht genoeg voelt of dat je de aandacht niet verdient.

Wat kan mentale ondersteuning voor jou betekenen? Mentale ondersteuning is niet enkel nodig bij een depressie of verslaving of als je je al heel slecht voelt. Aan jezelf werken samen met een professional kan helpen om je mentale weerbaarheid te verhogen en sterker in je schoenen te staan. Zo ga je je beter in je vel voelen en ben je meer bestand tegen tegenslagen.

Weet jij niet zeker of mentale ondersteuning iets voor jou kan betekenen? Test je mentaal welzijn!

Hieronder vind je 6 zelftesten waarmee je je mentaal welzijn kan nagaan.

1. Stresstest van samengezond - 2 minuten

Wil je weten of jij te veel stress ervaart? Beantwoord 11 vragen en ontdek of jij te veel stress ervaart en wat je hier kan aan doen.

https://www.samengezond.nl/stresstest/

2. Veerkrachttest fitinjehoofd - 5 minuten

Je veerkracht is het vermogen om goed om te gaan met stress en tegenslag. Na kort een profiel aan te maken, vul je 30 stellingen in en bekom je jouw persoonlijke veerkrachtenprofiel en specifieke tips. Het duurt ongeveer 5 minuten en je leert veel over jezelf!

https://www.fitinjehoofd.be/login

3. Angsttest van psychose.net - 2 minuten

Mensen met angsten schamen zich vaak en hebben het gevoel dat je er niets aan kan veranderen, weet dat dit niet klopt. Vul de 10 vragen in van de angsttest en kom te weten of je meer angst ervaart dan gemiddeld.

https://www.psychosenet.nl/vragenlijst/angst-vragenlijst/

4. Zelfvertrouwentest van wijzijnmind - 2 minuten

Heel veel mensen worstelen met een laag zelfvertrouwen. Ook hieraan kan je samen met een professional werken. Vul de 10 vragen in en kom te weten of jij een laag zelfvertrouwen hebt én wat je hieraan kan doen.

https://steun.wijzijnmind.nl/quiz/zelfvertrouwentest

5. Piekertest van wijzijnmind - 2 minuten

Geraak je niet uit hetzelfde denkpatroon? Vul de 15 vragen in en kom meer te weten over jouw piekergedrag en tips hoe je hier met om kan gaan.

https://wijzijnmind.nl/psychische-klachten/psychipedia/piekeren/piekertest

6. Durf jij om ondersteuning te vragen? -  3 minuten

Twijfel je na de voorgaande tests of je baat zou hebben bij ondersteuning? Doe dan deze quiz om je eigen vooroordelen uit te dagen over mentale ondersteuning: https://checkjezelf.be/oefeningen/durf-jij-om-hulp-vragen.

Ben je op basis van deze testen nog niet zeker of mentale ondersteuning door een professional iets voor jou kan betekenen? Probeer het dan zelf eens uit.

Via BloomUp kan je gratis kennismaken met een erkende online therapeut.

Waarom wachten? Je mentaal sterker voelen is maar enkele klikken verwijderd via bloomup.org.

Niet gevonden wat je zocht?