COVID-19 gaf een knak in ons mentaal welzijn en dat heeft impact op de werkvloer. De evenwichtsoefening tussen werk en privé werd steeds moeilijker en het gebrek aan een echte connectie met collega’s begon door te wegen. Psychosociale problemen zorgen meer en meer voor verhoogd ziekteverzuim. Wil je talent aan boord houden en uitval vermijden? Voldoende aandacht schenken aan het mentaal welbevinden van je mensen is the way to go. We geven je 12 praktische tips, geïnspireerd op getuigenissen van meer dan 20 hr-managers.

1. Communiceer over het belang van mentaal welzijn

Als je oog hebt voor mentaal welzijn, zorgt dat voor extra verbinding met je medewerkers. Mentaal welzijn is immers iets heel persoonlijks: het gevoel dat je daarover kunt praten met je werkgever, geeft vertrouwen. Probeer als hr-team het hoger management hierin mee te krijgen, zij hebben immers een belangrijke voorbeeldrol.

2. Maak (letterlijk) ruimte voor ontspanning

Heerst er een hoge werkdruk binnen je bedrijf? Benadruk dat het belangrijk is om af en toe volledig los te koppelen van het werk. Geef zelf de voorzet door te investeren in teambuildings of een leuke ontspanningsruimte. Dat je mensen zo een niet-werkgerelateerde band opbouwen is mooi meegenomen. Zie er ook op toe dat vakantiedagen opgenomen worden: een ontspannen geest is er twee waard.

3. Een heldere organisatiestructuur brengt duidelijkheid

Niets zo contraproductief als onzekerheid in je job. Neem die onzekerheid zoveel mogelijk weg bij je mensen door een heldere structuur te implementeren, waarin ze weten bij wie ze terecht kunnen met hun vragen én wat er precies van hen wordt verwacht. Duidelijkheid brengt rust.

4. Organiseer sessies over relevante topics

‘Hoe hou je een goede balans tussen je werk en je privéleven?’ of ‘Geef je op tijd je grenzen aan?’ zijn interessante onderwerpen om een webinar over te organiseren. Je leert je werknemers iets bij dat hen mentaal kan versterken en je toont dat je oog hebt voor hun mentaal welzijn. Geen inspiratie voor onderwerpen? Doe een rondvraag bij je collega’s. Zo weet je ook meteen wat er leeft.

5. Doe regelmatig check-ins met je collega's

Neem de tijd om one-on-one met je collega’s af te spreken. Zo laat je hen weten dat je er voor hen bent en kom je sneller te weten hoe het echt met hen gaat. Hoe groter je bedrijf, hoe moeilijker om dat allemaal zelf te doen: activeer het leadership om samen met jou dit op te nemen. Regelmatig een korte vragenlijst uitsturen naar je mensen kan helpen om snel polshoogte te krijgen van hoe het met iedereen gaat.

6. Bouw een vertrouwensband op

Heb jij een werknemer gerekruteerd? Dan is het handig als jij daarna ook de hr-contactpersoon blijft voor die persoon. Het vertrouwen zal dan meteen groter zijn en de stap om bij jou een probleem aan te kaarten wordt kleiner.

7. Vier successen

Merken dat je goed bezig bent en bijleert in je functie geeft een boost. Werknemers die zien dat ze bijdragen aan de doelstellingen van je bedrijf, zijn vaak productiever en hebben meer plezier in hun werk. Vier de successen van je bedrijf ook samen. Een fijne tip: stel willekeurige doelstellingen (‘36 nieuwe klanten binnenhalen’ of ‘248 nieuwe volgers op social media’) en organiseer een lekkere lunch als een doelstelling behaald werd.

8. Zorg voor individuele ondersteuning

Mentaal welzijn initiatieven zijn vaak een groepsgebeuren. Merk je dat er bij een van je werknemers nood is om extra mentale ondersteuning te voorzien? Dan kan individuele ondersteuning op maat helpen. Met een professional persoonlijke uitdagingen aanpakken zoals onzekerheid, grenzen aangeven en stress, kan snel een grote en duurzame impact hebben. Hier kunnen we je met BloomUp bij ondersteunen.

9. Communiceer over de impact van je bedrijf

Transparantie is key. Open zijn over hoe je bedrijf ervoor staat, zorgt voor verbondenheid en groepsgevoel: je werkt samen naar een gemeenschappelijk doel en als werknemer besef je des te meer dat je nodig bent. Een maandelijks communicatiemoment met de grootste updates over de resultaten kan helpen om je mensen te verbinden met de missie van je bedrijf en hun betrokkenheid te verhogen.

10. Creëer een warme cultuur

In een warme, vriendschappelijke en huiselijke sfeer zullen je mensen sneller helemaal zichzelf kunnen zijn. En wie zich op z’n gemak voelt op het werk, zal het ook sneller aangeven als het even wat minder goed gaat. Heb je graag wat extra tips over hoe je zo’n betrokken cultuur creëert? Die vind je in ons artikel ‘Hoe vul je je rol in als hr-manager bij een scale-up’.

11. Zet ook in op fysieke gezondheid

Een gezonde geest in een gezond lichaam: de sleutel tot succes. Motiveer je werknemers om niet alleen hun mentale gezondheid, maar ook hun fysieke gezondheid aandacht te geven. Heis je mensen in hun sportoutfit voor een actieve teambuilding of zet een wedstrijd op poten waarin groepjes het tegen elkaar kunnen opnemen. Je mensen al sportend dichter bij elkaar brengen: win-win!

12. Vergeet ook jezelf niet!

De laatste tip, maar misschien wel de belangrijkste. Als jij goed in je vel zit, zorg je ook makkelijker voor anderen. Gaat het met jou even wat minder goed? Breng dit dan aan bij anderen. Het draagt alleen maar bij aan een vertrouwelijke sfeer.

Natuurlijk kan je niet in je eentje instaan voor het mentaal welzijn op je werkvloer. Weet dus dat het oké is om dingen uit te besteden en mensen door te verwijzen als dat nodig is. Bewaak je eigen grenzen en zoek naar een partner die jou bijstaat en die je kunt vertrouwen.

BloomUp is een digitaal platform dat het heel eenvoudig maakt voor werknemers om beroep te doen op individuele mentale ondersteuning. Wil je graag meer weten over ons aanbod aan bedrijven? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Niet gevonden wat je zocht?