Het aantal burn-outs en depressies neemt jaarlijks met zo’n 10% toe. Tussen 2016 en 2020 steeg het aantal langdurig arbeidsongeschikten door een burn-out met 33% en in 2019 gaven we in België 1,5 miljard euro uit aan uitkeringen voor langdurig arbeidsongeschikten door burn-out en depressie. Afwezige werknemers hebben grote gevolgen voor je organisatie. Investeren in mentaal welzijn levert je dus niet alleen tijd en geld op, je productiviteit gaat de lucht in en werknemers blijven langer bij je organisatie. Argumenten genoeg om volop in te zetten op gelukkige, aanwezige werknemers die het beste van zichzelf geven.

De gevolgen van ongelukkige werknemers voor je organisatie

Werknemers die niet goed in hun vel zitten leiden tot hoger absenteïsme, presenteïsme en een groot verloop binnen je organisatie. Dat brengt heel wat kosten met zich mee. Denk maar aan loonkosten, alsook aan het rekruteren en opleiden van nieuw talent en een verminderde productiviteit. Zijn er veel mensen (mentaal) afwezig in je organisatie? Dan lijdt de sfeer daar ook vaak onder, want collega’s moeten veel werk opvangen en je moet telkens op zoek nieuwe mensen. Zo blijft er zowel voor je organisatie als voor je mensen minder ruimte over om te groeien. Wil je een great place to work blijven? Dan kan je gelukkige werknemers goed gebruiken!

Geluk voor je werknemers, geluk voor je organisatie

Gelukkige, veerkrachtige en (mentaal) gezonde werknemers voelen zich meer verbonden met je organisatie, zijn gemotiveerder en zijn - letterlijk en figuurlijk - meer aanwezig. Dat zorgt dan weer voor minder verloop en een betere sfeer op de werkvloer. Omdat je minder tijd en kosten moet steken in het zoeken en opleiden van nieuw talent, kan je meer investeren in het talent dat je al hebt. Je kan je medewerkers trakteren op opleidingen, hen goed opvolgen en luisteren naar hoe het echt met hen gaat. Zo kan je volop groeien met een team vol veerkrachtige en gedreven mensen.

Hoe kan je investeren in mentaal welzijn?

Investeren in mentale gezondheid is geen single action. Om het geluk op je werkvloer een boost te geven, moet je inzetten op meerdere domeinen:

Creëer een cultuur waar mensen zichzelf kunnen zijn

Wie zich op z’n gemak voelt op het werk, is gelukkiger dan wie niet helemaal zichzelf kan zijn. Een open, warme en verbonden sfeer helpt daarbij. Werknemers die zich comfortabel voelen geven sneller feedback, nemen meer initiatief en zijn creatiever. Dat helpt je organisatie groeien. Streef dus naar een werkomgeving waar niet in hokjes gedacht wordt, waar mensen naar elkaar luisteren en waar veel onderwerpen bespreekbaar zijn. [Lees hier 6 tips om betrokkenheid van jouw medewerkers te verhogen.]

Toon dat je je mensen persoonlijk waardeert

Voelen dat je bijdraagt aan doelstellingen van je organisatie, zorgt voor een boost aan motivatie. Trakteer je werknemers dus geregeld op appreciatie in de vorm van een compliment of een attentie. Vier ook samen de successen van je bedrijf. Target behaald? Dat verdient een gezellige lunch of een team-uitje!

Zorg voor een ‘work hard, play hard’-mentaliteit

Om hard te kunnen presteren, moet je tijdig stoom kunnen aflaten. Is de werkdruk hoog in je bedrijf? Maak duidelijk dat er binnen jouw organisatie ook ruimte is voor ontspanning en kijk erop toe dat je mensen hun vakantiedagen opnemen. Door af en toe volledig los te koppelen van het werk, kan je burn-outs voorkomen en de productiviteit verhogen..

Geef voldoende feedback

Weten dat je goed bezig bent en wat je werkpunten zijn, zorgt voor meer zelfvertrouwen en een beter gevoel op de werkvloer. Maak dus tijd om je talent uitgebreid en opbouwend feedback te geven. Geef hen ook de kans om je feedback te weerleggen of om zelf feedback te geven. Goed luisteren naar je mensen is vaak de eerste stap om problemen aan te pakken en te detecteren.

Geef toegang tot goede individuele mentale ondersteuning

Maak mentaal welzijn bespreekbaar en geef aan dat je oog hebt voor het welbevinden van je mensen. Sommige werknemers hebben baat bij extra individuele ondersteuning om persoonlijke of werkgerelateerde mentale struggles te bespreken. Geef je mensen daar toegang toe door samen te werken met een partner als BloomUp.

Investeren in mentale gezondheid levert op

Het is dus voordeliger om te investeren in je huidige talent dan in het vergoeden van absenteïsme en het rekruteren van nieuwe mensen. Benieuwd wat het jouw organisatie kan opleveren als je werknemers mentaal gezonder zijn?

Ga snel naar de kostencalculator en bereken jouw besparing.

Niet gevonden wat je zocht?